Thursday, March 25, 2010

Puding Roti Karamel

Good day everyone!

yosh! ari ni aku teringin nk berkongsi satu resipi dgn korg sume. haa..bkn resipi nasi2 goreng ke lauk ke tp dessert. honestly, ak kurang suke memasak TP kalau nk suh aku buat dessert, cakes or cookies.. that one i like~~ haha. (nti ari2 laki aku makan cake tuk dinner.lol~) 

resipi ni ibu aku belajar dr kwn die di sekolah, tp alek2 skang die xingt satu ape pn. (maybe sengaja nk suh anak dara die y sorg ni duk dapur kot~)  


resipi aku hari ni ialah Puding Roti Karamel.
 
 
nmpk menyelerakan?

 
okeh kawan-kawan..

antara bahan-bahan y kite perlukan ialah:

5 biji telur
5 keping roti
satu tin susu isian sejat
satu cawan gula (around 100gm) - ini trpulang pd individu.kalau nk lebih manis, bole tmbh lg ye. :D
satu tin air
sedikit esen vanilla
secubit garam

cara-caranya:

1. sedia kn pengukus. kalau korg xsure kukus tu ape, meh che habaq na.. kukus tu y ade air kt bwh tu. lalau korg xde, simulate je periuk nasi ke ape ke tuk jdkn pengukus.

2. BLEND je sume bahan-bahan di atas. haa..senang je kn??

tp belum siap lg..

utk wat topping or org kate hiasan tuk  puding kite ni.ape y anda perlukan ialah:

1. loyang aluminum - bergantung bape besar korg nk buat.  selalunye aku buat y loyang sebesar tapak tangan tu je. tuk adunan td, bole dpt around 2 biji puding. :D

2. 1-2 sudu gula pasir

cara buat topping gula hangus:

1. panaskan loyang atas api y kecil. (letak je loyang korg tu atas api dapur korg tu ha..)
2. taburkn gula pasir td dlm loyang. nti gula td akan mencair dan akn tukar kaler jd kekuningan. haa..time ni korg kene hati2 sbb takot terlebih masak nti hangus sgt plak. sebaeknya bile korg da nmpk cm da mle kuning2 tu, cpt2 ratakn gula y cair td dgn menggunakan sudu ke seluruh permukaan loyang. kalau rase cm gula xckup, tmbah la lg. ikot suke.

ak jgk nk ingtkn, kalau korg angkat loyang tu g tempat laen..nti gula tu sejuk dan mengeras. so process ni korg kne wat cepat2 ok. kalau rase cm comot je, dont worry.  laen kali korg try plak lg skali.kalau nk tggu lawa smpai esk pn lmbt siap..

last step..

1. bile korg da puas hati ngn topping korg tu. sejukkan seketika dan masukkn adunan y korg da blender td tu. masukkan jgn smpai melimpah plak. sedang-sedang je sude. :D

2. then, kukus adunan 20-30mins. aku nasihatkn bile da lepas tempoh 20 mins, check la puding tu da siap ke blom. cara nye cucuk tgh2 puding tu dgn garfu or pisau. kalau xde ape2 terlekat pd garfu tu, mksud nye da masak la korg nye puding. :P

Puding ni sgt sesuai dihidangkan utk minum petang atau majlis keramaian.

so SELAMAT MENCUBA!!!~~


tgk? da tggal sket da.. :D

**adik aku suke makan puding ni dgn teh'o panas. nyum3.





With Love,

 

3 comments:

  1. sedapnya tgok.. asyik makan cafe yg krg sedap je...~ibah

    ReplyDelete
  2. hoho. next time i post nk wat puding laen ok?

    ReplyDelete